fredag 6. mai 2011

Dag 60


6. mai
Pältsastugan - Terbmisjärvi 43km

Det har skyet på og begynt å snø lett når jeg starter fra hytta. Går nordøst og følger Nordkalottleden over fjellene mot Treriksrøysa. Kommer ned på innsjøen Kilpisjärvi og krysser over til tettstedet med butikker og hotell. Var ganske sliten og litt innstilt på å overnatte her, men her var det isfiskefestival og full rulle i hovedgata, som er E8, så ikke et rom var å oppdrive. Etter en stopp på butikken og tur innom restauranten hvor jeg inntok husets burgermeny med en haug friterte poteter pluss cola, kaffe, bolle, is og to wienerbrød, tok jeg fatt på turen østover til hytta ved Terbmisjärvi, ca 15km. Ei fin enkel tømmerhytte med fire store sengebrisker.

Fortsetter retning østover mot heimlandet i morra.

Dag 59


Havgahytta5. mai
Havgahytta - Pältsastugan 52km

Enda en natt med frost og nok en solskinnsdag. Kommer meg litt tidligere i gang i dag og starter med stigningene opp fra Dividalen og nordover mot Øvre Dividal nasjonalpark. Et flott område og imponerende fjellterreng. Solen skinner og det er bare en lett bris.
I stedet for å gå til Dærtahytta skrår jeg nordøstover mot Store Rostahytta. Kommer opp i over 900moh og får utsikt over hele Midt Troms vestover.
Kommer ned i dalen mellom Dærtahytta og Rostojävri. Stopper innom Store Rostahytta og setter meg i solveggen og spiser litt. Her bor det et par som er på isfiske.
Følger Rostaelva nordover, krysser grensen mot Sverige og går til Pältsastugan. Hovedhytta er stengt, så det blir sikringshytta på meg.

Fortsetter i retning Treriksrøysa og Kilpisjärvi i morra.

Dag 58

Altevatnet

4. mai
Altevatnet - Havgahytta 46 km

Finværet fortsetter og det har vært kuldegrader i natt også. Isfiskerne er tidlig i gang i motsetning til meg. Følger Altevatnet østover mot Gaskashytta hvor jeg får i meg litt lunsj i solveggen før jeg går igang med motbakkene opp Gaskasdalen. Kommer opp i 1000moh før det bikker nedover mot Vuomahytta i flott terreng. Derfra østover mot Havgahytta øverst i Dividalen. Siste 2-3km i tett bjørkeskog og stedvis gaupeterreng;)
Kom fram til kartreferansen til hytta, men ingen hytte. Oppdager skiltet som peker østover: hytte 200m
Hytta eies av Reindriftsforvaltningen i Troms og en del av hytta står åpen til fri disp.
Takk for alle hilsner!

Retning Dærtahytta og Store Rostahytta i morra.

onsdag 4. mai 2011

Dag 57


"Skuterhavna"


Abisko/Torneträsk

3. mai
Abisko - Altevasshytta 43km

Behagelig opphold på Abisko Mountain Lodge. Handler litt mat på Lapporten og får sendt hjem kart og diverse jeg ikke trenger lenger.
Kommer meg på ski i 13 tida. Krysser Torneträsk og går i retning Salvasskardet. Delvis skyet og kjølig, så føret er skarpt over vannet. Lange stigninger før jeg er oppi Salvasskardet på ca 950 moh. Her er det sol, kaldt og gnistrende tørrsnøføre. Lang og behagelig nedkjøring mot Altevatnet på ca 500moh. Kommer til varm hytte.
Anne Olsen fra Molde/Lakselv går NPL sørover og har besøk av journalist fra Nyttinord.no.
Seint framme betyr litt sein start i morra også, men man har da ferie:)

I morra går ruta mot Gaskashytta og Vuomahytta osv.

tirsdag 3. mai 2011

Dag 56


Tjäktahyttene


Huskyvalpen Storm på 8mnd

2. mai
Tjäkta - Abisko 48km

Hyttevertene Per Erik og Karin er grytidlig oppe og jobber, så jeg kommer meg tidlig opp:) De stenger for sesongen og blir hentet med skuter i dag. De har tre huskyer på hytta.
Det er sol, kuldegrader og gnistrende føre og dagen starter lett med slakt utfor mot Alesjaure og videre flatt over flere vatn og bratt ned til Abiskojavre på knappe 500moh. Fra vatnet og ned til Abisko blir det litt av og på med skiene for her begynner det å tære litt på vinteren, men føret holder seg bra hele dagen. I Abisko har jeg depot og må handle diverse og sende post, så det drøyer nok litt i morra før jeg kommer meg videre. Overnatter på Abisko Mountain Lodge.

Ruta fortsetter hjem til Norge i retning Altevatn.

mandag 2. mai 2011

Dag 55


Sitasjaurehytta

Ingrid klar for 1. mai skitur


Ved Sitasjaure


Kebnekaise lengst bak, toppen delvis skjult i skyene

1. mai
Sitasjaure - Tjäktja 49km

Sol fra skyfri himmel og godt skareføre ved Sitasjaure på vel 600moh. Takk til hytteverten Ingrid og Sven Erik for hyggelig opphold.
Følger vintermerket løype mot Hukjaure og det stiger sakte men sikkert opp i over 8-900moh. Her er det tørrsnø, men fast og fint. Tar av mot øst ved Kaisejaure og får flott utsikt mot Kebnekaise, Sveriges høyeste topp med sine 2111moh.
Kommer inn på løypa igjen og fortsetter mot Särkastugorna og kommer inn på Kungsleden. På Särka tar jeg en pause, kjøper litt snacks i fjellbutikken, spiser litt før jeg fortsetter mot neste hytte som er Tjäktjastugan.
Må over Tjäktjapasset som er på 1160moh. Her har det nylig gått to jerver. Flott utsikt med kveldssol og tørrføre:)
Det går lett ned til Tjäkta på vel 1000moh.
7-8 kuldegrader når jeg kommer fram og godt å komme i hus.

Satser på å komme meg til Abisko i morra

søndag 1. mai 2011

Dag 54


Hytta på Kutjaure


Akkajaure

30. april
Kutjaure - Sitasjaure 46km

Sol og nesten vindstille på Kutjaure. Takker verten for stor gjestfrihet og starter dagens etappe nordover. Følger en skuterled ned til Akkajaure. Fint føre siden det har vært minusgrader i natt.
Akkajaure er et stort regulert vann og er nedtappet ca 25m. Det er stikka løype over til Ritsem, ca 12km. Mye skutertrafikk og en del isfiskere som koser seg i finværet. Tar en rast på kiosken på Ritsem, der traff jeg to nordmenn, som går Nordkalottruta fra Kautokeino til Sulitjelma. Etter en god pause fortsetter jeg i retning Sitasjaure. Følger skuterleden og det er stor skutertrafikk. Føret blir bare bedre og bedre utover ettermiddagen og kvelden så turen går kjapt.
Ingrid som er stugvert tar i mot meg når jeg kommer fram litt over åtte. Hun holder på å stenge hyttene for sesongen, sammen med Sven Erik. Det er flere kuldegrader allerede og værmeldingen er bra, så det lover godt for morgendagen.

Fortsetter mot Hukajaure og Sälka... i morra.